Porez na promet nekretnina

Sve što trebate znati o porezu prilikom kupnje nekretnina u Hrvatskoj!

porez na promet nekretnina, hrvatska porez, croatia property tax, nekretnine makarska, makarska real estate

Kupili ste stan, kuću, garažu ili poslovni prostor. Što dalje? Znate li koji porezi se plaćaju i tko je, kad i koliko dužan platiti poreza?

#1 KAD KAO KUPAC PLAĆAM POREZ NA PROMET NEKRETNINA

  • Pri kupnji svake nekretnine koju prodaje fizička osoba
  • Pri kupnji svake nekretnine koja je korištena najmanje dvije godine (bez obzira prodaje li tu nekretninu trgovačko društvo ili fizička osoba).

#2 KAD KAO KUPAC NE PLAĆAM POREZ NA PROMET NEKRETNINA

Prilikom kupnje nekretnina koje će kupac prvi put nastaniti, tj. prilikom kupnje novogradnje, kada su prodavatelji trgovačka društva (obveznici PDV-a). 

#3 TKO JE OBVEZAN PLATITI POREZ NA PROMET NEKRETNINA

Onaj tko stječe nekretninu (u našem slučaju: KUPAC)

#4 KOLIKI JE POREZ NA PROMET NEKRETNINA

Porez na promet nekretnina iznosi 3% u odnosu na poreznu osnovicu (3% kupoprodajne cijene iz Ugovora o kupoprodaji)

#5 TKO PRIJAVLJUJE POREZNU OBVEZU

Javni bilježnik nakon potpisivanja i ovjeravanja kupoprodajnog ugovora, ugovora o zamjeni ili drugog dokumenta kojim se stječe pravo vlasništva nekretnine.

#6 JESAM LI KAO KUPAC PRVE NEKRETNINE OSLOBOĐEN PLAĆANJA POREZA NA PROMET NEKRETNINA

ZA GRAĐANE OD 1.1.2017. GODINE NE POSTOJE POREZNA OSLOBOĐENJA ZA KUPNJU PRVE NEKRETNINE.

#7 KOJE SU BITNE PROMJENE OD 1.1.2017.

  1. Sniženje porezne stope s 5% na 3% u odnosu na poreznu osnovicu
  2. Stjecatelj (kupac) više nije dužan slati ispunjenu prijavu Poreznoj upravi već to automatski čini javni bilježnik po sklopljenom i ovjerenom ugovoru ili drugom aktu kojim se nekretnina stječe
  3. Više nema poreznog oslobođenja za kupnju prve nekretnine.

#8 KUPIO SAM NEKRETNINU, ŠTO SAD? KAD I KAKO PLAĆAM POREZ NA PROMET NEKRETNINA?

Nakon ovjere kupoprodajnog ugovora ili drugog akta kojim se stječe vlasništvo, javni bilježnik kod kojeg je dokument ovjeren dostavlja taj dokument nadležnoj poreznoj upravi.

Porezna uprava na temelju vrijednosti nekretnine (kupoprodajne cijene ili prosječne vrijednosti nekretnine za dano područje iz evidencije porezne uprave) izdaje Privremeno rješenje za plaćanje poreza na promet nekretnina i dostavlja ga na adresu stjecatelja nekretnine. U slučaju stjecatelja čija je adresa prebivališta u inozemstvu, Privremeno rješenje stiže na adresu u inozemstvu, zajedno s uputama za plaćanje iz inozemstva.

Nakon što primi Privremeno rješenje od porezne uprave, stjecatelj ima rok od 15 dana da izvrši plaćanje u skladu s uputama navedenima u Privremenom rješenju.

* U slučaju plaćanja iz inozemstva savjetujemo da se plaćanje izvrši po prodajnom tečaju HNB-a važećem na dan plaćanja te da se uplati otprilike 5 Eur više kako bi se pokrili tečajne razlike prilikom konverzije u HRK.

#9 ŠTO AKO SAM STRANI DRŽAVLJANIN KOJEM JE POTREBNO ODOBRENJE MINISTARSTVA PRAVOSUĐA ZA STJECANJE PRAVA VLASNIŠTVA NEKRETNINE?

I u ovom slučaju ste obvezni platiti porez na promet nekretnina po stopi od 3% kupoprodajne cijene, ali će Vam Privremeno rješenje za plaćanje poreza stići na kućnu adresu tek nakon što Ministarstvo pravosuđa izda Rješenje kojim Vam se odobrava stjecanje prava vlasništva. Naravno, ukoliko ste kupili stan (nekretninu) u novogradnji od trgovačkog društva, niste obvezni platiti porez na promet nekretnina.

#10 POREZ JOŠ NISAM PLATIO, HOĆE LI ME ZEMLJIŠNIK UKNJIŽITI KAO VLASNIKA?

Plaćanje poreza na promet nekretnina i uknjižba prava vlasništva su dva odvojena postupka te uknjižba prava vlasništva ne ovisi o plaćanju poreza na promet nekretnina.


Nadamo se da Vam je ovaj sažetak poreznih obveza pri kupoprodaji nekretnina bio zanimljiv. Ukoliko imate pitanja vezano za porez na promet nekretnina na koja nismo ovdje odgovorili slobodno nas kontaktirajte putem emaila info@albedonekretnine.hr ili telefon +385 98 963 2823 (Ani Šoštarić). Agenti i vlasnici agencije Albedo nekretnine Makarska konstantno se educiraju i unapređuju znanja kako bi svojim klijentima što više olakšali i pojednostavili proces kupoprodaje. Kod nas možete naći sve relevantne informacije na jednom mjestu.

 

 

replica watches uk
replica watches sale
replica watches uk
chanel replica uk
chanel replica handbags
fake swiss watches