Kako kao strani državljanin kupiti stan u Hrvatskoj

Kako kao strani državljanin kupiti nekretninu u Hrvatskoj

Uvjeti kupnje nekretnine u Hrvatskoj ovise o tome jeste li državljanin zemlje članice EU ili ne. Albedo za svoje kupce preuzima brigu o svoj papirologiji, a više o uvjetima za strane kupce pročitajte ispod.

Državljani zemalja Europske unije mogu kupovati nekretnine i stjecati pravo vlasništva kao i hrvatski državljani. Uknjižba prava vlasništva u zemljišnoj knjizi vrši se odmah po zaključenju ugovora o kupoprodaji i isplate kupoprodajne cijene u cijelosti.

Državljani Bosne i Hercegovine i drugih zemalja izvan Europske unije s kojima je uspostavljen reciprocitet od Ministarstva pravosuđa RH moraju zatražiti suglasnost za stjecanje prava vlasništva. 

Agencija Albedo za svoje klijente prikuplja dokumentaciju i podnosi molbu Ministarstvu pravosuđa RH za stjecanje prava vlasništva. Postupak uobičajeno traje mjesec do dva. Po dobivenoj suglasnosti za stjecanje prava vlasništva agencija Albedo predaje dalje za svoje klijente papire u Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Makarskoj na knjiženje, a nakon provedene uknjižbe vlasništva predaje predmet u katastar na upis posjeda. 

Strani državljani kojima je za stjecanje prava vlasništva potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa porez na promet nekretnina plaćaju tek nakon što od Ministarstva dobiju suglasnost, dok državljani EU porez na promet nekretnina plaćaju odmah po zaključenju ugovora o kupoprodaji.