Što je bitno kod kupnje stare kamene kuće?

Što je bitno kod kupnje stare kamene kuće?

Stare kamene kuće jedna su od prvih asocijacija na našu obalu, more i ljetovanje. Nekom ostvarenje sna a nekom bespotreban napor oko adaptacije i uređenja.

Ne možemo se oteti dojmu kako odišu posebnim šarmom i imaju “dušu” i “priču” što bi neki rekli.

Prodaja kamene kuće na moru je tako opcija za ljude koji nisu spremni investirati svoje vrijeme i novac u njeno uređenje i adaptaciju. S druge strane, takva vrsta posla privlačna je ljudima koji žele potpuno adaptirati objekt i prenamijeniti ga u turističke ili neke druge svrhe.

Autohtoni i izvorni izgled koji je prkosno zadržala tijekom vremena izložena raznim utjecajima, ono je što privlači potencijalne ulagače u takvu nekretninu.

No osim vanjske funkcionalnosti, za potpunu udobnost je potrebno da takva kuća pruži i funkcionalnu unutrašnjost. Onakvu kakvu zahtjeva moderni način življenja.

Budući da se radi o objektima kulturne baštine njena renovacija zahtijeva procjenu, plan i odobrenje ovlaštenih stručnjaka.

Kompleksnost rekonstrukcije takvih objekata donosi brojna pitanja. Što je potrebno uzeti u obzir prilikom kupnje kamene kuće?

Prije kupnje kamene kuće na moru 

Kamene kuće uz more bajkovitog su izgleda i vrlo rijetko u zadovoljavajućem stanju. Obično su prazne i napuštene.

Stara kamena kuća na moru najčešće zahtjeva potpunu renovaciju i nadogradnje kako bi ostvarila svoj puni potencijal.

Prodaja kamenih kuća na moru nakon rekonstrukcije ili registracija objekta sa svrhom pružanja usluga smještaja nova je niša koja kratkoročno ne donosi veliku zaradu. Ipak, ovisno u stanju u kojem se nalazi može biti izvor prihoda.

Prije kupnje kamene kuće na moru obavezno provjerite:

  • Prostorno planske mogućnosti - u nadležnim tijelima (konzervatorskom uredu, lokalnoj i regionalnoj samoupravi) zatražite dokument o mogućnostima rekonstrukcije objekta
  • Dokumentacija - uporabna dozvola, vlasništvo
  • Mogućnosti adaptacije objekta - pregled nosivih zidova, stručna procjena troškova
  • Infrastruktura objekta - pregled instalacija (struja, kanalizacija, vodovod)
  • Projektno rješenje - arhitekt radi procjenu izvedivosti rekonstrukcije

Lokacija kamene kuće

Uređenje stare kamene kuće na moru ovisi o njenoj lokaciji. Ako se nekretnina nalazi u centru grada ili staroj gradskoj jezgri svaka čak i sitna promjena zahtjeva usklađenje s konzervatorskim uvjetima. 

Promjena stolarije, instalacija klima uređaja na vanjski zid i drugi radovi moraju biti u skladu s propisima.

Vaša željena kamena kuća može biti i uz more a može biti i treći red do mora gdje prevladava mir i tišina. Ipak, najvažniji čimbenici su blizina škole, trgovine, restorana, bolnice i sl.

Istražite i kompletnu turističku ponudu u okolici nekretnine kako bi donijeli ispravnu odluku za što želite prenamijeniti svoju kamenu kuću. 

Rekonstrukcija stare kamene kuće na moru

Kad ste zadovoljni sa svim prethodnim koracima i sigurni da želite uložiti svoja novčana sredstva u obnovu stare kamene kuće, zatražite nekoliko ponuda.

Prođite sve detalje s izvođačem radova i dogovorite način plaćanja. Nerijetko, cijena radova na kraju bude veća od dogovorene zbog nepredvidivih troškova koji mogu nastati tijekom adaptacije. 

Očekujte da će radovi trajati oko 6 mjeseci što ovisi o veličini i stanju objekta, te kompleksnosti rješenja.

Osim toga, materijal koji će se koristiti igra vrlo važnu ulogu u cijelom procesu. Kvalitetan i odgovarajući kamen ponekad je potrebno duže čekati, a slična je priča i s drugim resursima.

Cijena kamene kuće

Cijene kamenih kuća na moru variraju ovisno o adaptiranosti nekretnine, lokaciji, uporabljivosti, veličini i općenitim kretanjima na tržištu nekretnina.

Prema nekim procjenama u 2024. godini bi moglo doći do usporavanja tržišta što se može odraziti i na cijene nekretnina.

Potražite informacije o cijenama kamenih kuća koje su prodane u posljednje vrijeme. Vodite računa o svojim mogućnostima financiranja kako bi donijeli ispravnu odluku. 

Tu prije svega mislimo na kreditno zaduživanje, pri čemu je važno precizno odrediti do kojih razmjera prihoda se možete zadužiti.

Prodaja kamene kuće

Albedo nekretnine u svojoj ponudi starih kamenih kuća koje su na prodaju ističe dvije kamene kuće u Krvavici na građevinskom zemljištu površine 1759 m2.

kamena-kuca-krvavica

Na zemljištu je moguće izgraditi nekoliko obiteljskih kuća ili starih dalmatinskih kuća s bazenima, ovisno o željama kupaca.

stara-kamena-kuca-pogled-na-more

Zemljište se može podijeliti na tri djela. Postoji mogućnost kupovine manjeg dijela parcele (cca. 500 m2) ili zamjene za stan u Makarskoj. 

Naš mali, ali učinkovit tim stručnjaka spreman je za sva vaša pitanja.